Elbiler bliver stadig mere populære, og mange ejere overvejer at investere i en ladeboks til hjemmebrug. Men med så mange forskellige muligheder på markedet, kan det være udfordrende at vælge den rette. Denne artikel vil guide dig igennem de vigtigste overvejelser ved køb af en ladeboks, herunder ladehastigheder, installation og serviceaftaler.

Forstå ladehastigheder

En af de første ting, du skal være opmærksom på, er ladehastigheden. Uanset hvilken oplader du køber, har den en bestemt maksimal ladehastighed. Offentlige DC-ladestationer tilbyder hurtigopladning (20-30 minutter), men disse ultrahurtige opladere er ikke beregnet til hjemmeinstallation.

Når du oplader derhjemme, er der primært to typer vægbokse at overveje:

22 kW-oplader

En 22 kW-oplader er et godt valg, hvis:

  • Din bil kan oplades med 22 kW vekselstrøm (AC).
  • Husets tilslutningskapacitet er tilstrækkelig til 22 kW, eller du er villig til at betale for udvidelsen.
  • Din elbil kun kan oplade 1-faset, men du ønsker at udnytte den fulde ladeeffekt på f.eks. 7,4 kW.
  • Du kører mere end 250 km hver dag.
  • Du ikke har meget tid til opladning i løbet af dagen.

11 kW-oplader

En 11 kW-oplader er et godt valg, hvis:

  • Du kører mindre end 250 km om dagen.
  • Du ofte oplader din elbil om natten eller på arbejdet.
  • Din bil ikke kan oplades med mere end 11 kW vekselstrøm (AC).

Det er vigtigt at huske, at din bils ladehastighed også er begrænset. Uanset hvor hurtigt ladestationen kan lade, kan du ikke oplade hurtigere, end hvad bilen tillader.

Installation af ladeboks

Inden du køber en ladestation, bør du overveje, hvor du vil installere den nye ladeboks. AC-opladere findes i mange former og størrelser, så placeringen er vigtig.

Placering

For at finde det perfekte sted til ladestationen skal du tage højde for, hvor ladeporten i din elbil er placeret. Hvis ladeporten er på forsiden, som på en Nissan Leaf, bør du finde et sted, hvor du kan parkere bilen lige foran ladeboksen. Hvis du kører en Tesla Model 3, hvor ladeporten er i venstre side, skal du overveje, hvordan du vil parkere din bil for at nå ladekablet nemt.

Kabellængde

Jo længere kablet er, jo mere koster det. Standardkablet er ofte nok til de fleste hjem, men hvis du har brug for længere kabler, som 5 m eller 7,5 m, skal du være forberedt på ekstra omkostninger.

Køb eller leje af ladeboks

Hvis du har mulighed for at få sat en ladeboks op, kan du vælge enten at købe eller leje den. Uanset hvilken mulighed du vælger, kan du tilknytte en serviceaftale til ladeboksen.

Serviceaftale

En serviceaftale betyder, at udbyderen står for servicering og løbende vedligehold af ladeboksen. Aftalen forpligter udbyderen til at sikre, at boksen fungerer korrekt, og hvis den holder op med at virke, er det deres ansvar at reparere eller udskifte den.

Afgiftsrefusion

Med en serviceaftale får du også mulighed for afgiftsrefusion for den del af strømmen, der bruges til opladning af din elbil eller plugin-hybrid. Dette kan reducere dine omkostninger betydeligt.

Omkostninger ved serviceaftaler

En serviceaftale er naturligvis ikke gratis. Typisk skal du betale et fast månedligt beløb, som varierer mellem 70 og 200 kroner. Hvis du vælger et abonnement som ladeløsning, kan prisen være omkring 799 kroner per måned. Denne pris inkluderer muligheden for at lade både ude og hjemme, hvis der kan opsættes en ladeboks på din adresse.

Ønsker du ikke at betale dette, så kan du altid købe en ladeboks uden abonnent og serviceaftale. Se evt. de mest populære tilbud her: https://www.cleancharge.dk/ladeboks/uden-abonnement/

Opstartsomkostninger

Opstartsomkostningerne kan variere fra 0 til 7.500 kr., afhængigt af om du tegner abonnementet i forbindelse med køb af bil, eller om du blot selv tegner et abonnement.

Variabel pris

Der kan være udsving i prisen, afhængigt af forskellen mellem den strømpris, du betaler til din eludbyder, og hvad du får i refusion fra din ladeoperatør. Hvis den samlede elpris i en måned er højere end ladeoperatørens minimumssats, kan du ende med at betale forskellen ganget med dit forbrug.

Konklusion

At vælge den rette ladeboks til din elbil kræver overvejelse af flere faktorer, herunder ladehastighed, installationsplacering og omkostninger ved serviceaftaler. Ved at tage hensyn til disse faktorer kan du sikre, at du får den mest effektive og økonomiske løsning til dine opladningsbehov. Med den rette ladeboks kan du nyde fordelene ved elbilen fuldt ud, med nem og bekvem opladning derhjemme.