Husk vinterdæk

admin Uncategorized Leave a Comment

Det er blevet tid til vinterdæk. Det kan hvert øjeblik blive snevejr og nattefrosten lurer lige om hjørnet. Hvis du er interesseret i at komme sikkert igennem vinteren, er det nu, du skal få skiftet sommerdækkene ud med vinterdæk. Hvis du ikke selv kan skifte dine hjul, så bestil en tid på et dækcenter. Det koster ofte ikke særlig meget – slet ikke set i forhold til den sikkerhed det giver dig under kørslen gennem vinterens måneder.

Find vinterdækkene frem

Står vinterdækkene og samler støv i hjørnet af garagen eller skuret? Så er det med at få fundet dem frem. Det er nu de skal på. Vinterdæk er lavet specielt til kørsel på veje, der er dækket med sne og sjap. Kommer du ud i vinterføre med sommerdæk på bilen, bliver det en nervepirrende oplevelse. Sommerdæk er ganske enkelt ikke konstrueret hverken til lave temperaturer eller sne, is og sjap. De kan ikke få ordentligt fat i underlaget og kan derfor ikke bremse særlig godt og gør det meget svært at manøvrere bilen. Du har altså slet ikke kontrol over en bil med sommerdæk, hvis du kommer ud i vinterføre.

Vinterdæk er de bedste i vinterføre

Vinterdækkene hemmelighed er, at de er konstrueret af en anden slags gummi end sommerdækkene. En meget mere blød og elastisk gummitype, som kan tåle meget kulde uden af blive hårde og usmidige. En anden del af hemmeligheden er opbygningen af dækkets slidbanemønster. Det er nemlig inddelt i firkantede gummiblokke, der hver består af fine lameller. Denne opbygning gør dækkets elementer bevægelige enkeltvis. Effekten er, at dækket bliver selvrensende og derved øger kontakten til vejbanen. Når der er mere kontakt til vejbanen, er der mere friktion og bilen bremser bedre og er lettere at styre. Derfor bremser en bil med vinterdæk meget bedre på en snedækket vej end en bil med sommerdæk. Det betyder, at du øger sikkerheden drastisk ved at køre med vinterdæk i vinterhalvåret.

Få skiftet dæk i god tid

Det er vigtigt, at du sørger for at få skiftet til vinterdæk før vejrudsigten varsler den første sne. Nogle kan skifte deres hjul selv, og er du en af dem, er du jo ikke afhængig af andre. Men kan du ikke skifte dækkene selv må du have hjælp fra professionelle. Det vil sige, at du skal booke en tid på et autoværksted eller dækcenter. Når den første sne varsles, er der altid mange, der skal have skiftet deres hjul eller dæk. Derfor kan du risikere, at du ikke kan få en tid lige når du ønsker dig det. Derfor er det meget bedre at få ordnet hjulskiftet i god tid, så du ikke skal aflyse besøg eller ikke kan komme på arbejde, fordi du ikke kan køre ud i snevejret med sommerdæk på bilen.

Mærkningen på rigtige vinterdæk

Hvis du er i tvivl, om de dæk, du har, virkelig er vinterdæk, skal du kigge efter et bestemt symbol på dækket. Det ligner et bjerg med et snefnug indeni. I tillæg skal bogstaverne M+S stå på dækket. Bogstaverne dækker over ordene Mud+Snow. Hvis ikke symbolet og de to bogstaver er på dækkene, så er det ikke vinterdæk. Du skal huske, at det er et lovmæssigt krav, at man har vinterdæk på alle fire hjul. Man må ikke kun skifte for eksempel to af hjulene til vinterdæk.

Kør efter forholdene

Selvom du har gode vinterdæk på din bil kan de ikke alene bringe dig sikkert gennem en vinter. Du skal naturligvis køre efter forholdene. Er der isglatte veje, er der ikke andet at gøre end at sænke hastigheden og køre meget forsigtigt. Så hold altid øje med vejrudsigten og kør ansvarligt.
Læs mere hos Quickpoint.dk her

Leave a Reply

Your email address will not be published.